top of page
Caută
Poza scriitoruluiIUVOKIDS

MOTIVE pentru care copiii nu vorbesc cu parintii

  • rezolvam probleme: parintii presupun adesea faptul ca cei mici doresc sfaturi sau solutii la problemele lor.

SFAT

Intrebati: „vrei sa te ajut să rezolvi aceasta problema?” Incurajati brainstorming-ul si rezolvarea problemelor. Lasa-l pe copilul tau sa-si incerce propriile idei, chiar daca s-ar putea sa nu reprezinte solutia ideala.



  • vorbesti prea mult: dacă copilul tau este introvertit, este posibil sa aiba nevoie de timp pentru a fi linistit, pentru a fi singur sau pentru a procesa ceea ce ii ceri. Daca cel mic este extrovertit, atunci este posibil sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a vorbi.

SFAT

Puneti intrebari deschise, apoi asteptati rabdatori raspunsul acestora. Asculta fara a intrerupe.


  • il critici: copilul tău s-ar putea sa nu comunice cu tine deoarece se teme de raspunsul tau.

SFAT

Fii intotdeauna atent la raspunsul tau, ramai neutru! Intreaba astfel incat sa obtii cat mai multe detalii in loc sa sari la concluzii. Verifica cum se simte copilul tau sau ce parere are „Cum te-a făcut sa te simti?” sau „Ce parere ai despre acea decizie?”


  • esti distras: copilul tău ar putea fi pregatiti sa iti vorbeasca, dar nu alegi momentul potrivit pentru ca esti ocupat. Cel mic s-ar putea plictisi sa tot concureze cu atentia ta asupra telefonului sau computerului.

SFAT

Monitorizeaza-ti nivelul de distragere a atentiei pe tot parcursul zilei, ce trebuie să se schimbe? Dacă esti cu adevarat ocupat, reprogramati dialogul : „Vreau sa iti acord toata atentia mea, voi trimite acest e-mail, apoi ma voi asculta cu atentie."

  • il obligi sa iti vorbeasca: atunci cand parintii sunt ingrijorati cu privire la copiii lor, de cele mai multe ori se straduiesc sa afle ce nu este in regula. Este frustrant sa punem intrebari la care pentru care nu primim un raspuns.

SFAT

Cauta alternative pentru intrebarea „de ce”; Pastreaza intotdeauna comunicarea deschisa, „Sunt aici cand vei vrea vorbim”, foloseste un jurnal sau o activitate pentru a-l ajuta sa-si exprime gandurile sau sentimentele.



55 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page