1. Se asază copilul cu zona afectata in paralel cu un zid, la o distanta de 15 cm, cu partea dreapta spre zid, venind cu mana stanga ridicata pe deasupra capului, atingand zidul si sprijinind-o acolo, mana dreapta fiind intinsa pe langă corp. In modul acesta se va flexa toata zona toracala pe partea stanga.
Din această pozitie, se recurge la derotarea vertebrelor, lucru foarte important în tratarea scoliozei. Astfel, mana dreapta se aduce prin fata corpului in zona pieptului, spre partea stanga, rotind usor corpul.
Se repeta flexarea mainilor prin fata corpului, acest exercitiu ajutand la redarea curburilor de cifoza si lordoza, pentru ca in momentul in care apare scolioza, aceste curburi fiziologice se diminueaza automat.
Se poate continua astfel cu miscari usoare anterior-posterior ale capului si gatului in balans cu corpul intreg.
2. Exercitiul urmator este menit sa ajute reglarea posturii normale din zona lombara:
- se aseaza un caiet la un pas distanta in fata copilului, iar piciorul stang se asaza repetat pe acesta.
Caietul este la un nivel puțin mai ridicat și permițând corectarea curburii lombare.
3. Un alt exercitiu foarte important se poate efectua din pozitia de stat la birou, atunci cand copilul isi face temele sau cand se relaxează pe scaun.
Un aspect notabil este ca el trebuie sa fie cat mai aproape de birou, sa aiba mana stanga intinsa, sprijinita in cot si palma la nivelul urechii, iar piciorul stang sa fie peste piciorul drept. Acest exercitiu are ca scop corectarea pozitiei curburii din zona lombara.
Comments