top of page
Caută
Poza scriitoruluiIUVOKIDS

Cum sa-i fiu alaturi? Cand copilul e furios!

Specialistul #iuvokids Psihoterapeut Oana Toader are raspunsul!


- [ ] Ascultare: Privesc copilul in ochi, ma cobor la inaltimea lui. Astfel ii semnalez si ca sunt acolo pentru a-l asculta.


- [ ] Descriere: Descriu ce vad “Esti incruntat/a.”


- [ ] Motivare: Exprim in cuvinte legatura dintre factorul declansator si reactie “Esti furios/oasa pentru ca iti doreai sa mergi la circ.” Daca nu cunosc cauza, intreb “De ce esti atat de furios/oasa?” sau daca copil este mic: “Ce nu-ti place?”


- [ ] Intensitate: Ii propun un instrument pentru a masura furia, adaptat pentru varsta sa:”Pe o scara de la 0 la 10, la cat ajunge furia pe care o simti? Este o problema mare(sau o ingrijorare), o problema medie sau o problema mica? Cat de furios/oasa (si deschid bratele mai mult sau mai putin pentru a arata masura).”


- [ ] Recunoasterea problemei si empatie: Acum, ca stiu de ce si cat de furios este, ma pun in locul sau si numesc problema: “Chiar este enervanta greva asta care ne impiedica sa mergem la circ. Este frustrant, te-ai bucurat mult cand am zis ca mergem!”


- [ ] Exprimare: Incurajez exprimarea verbala a ingrijorarii (cand un drept trebuie respectat) sau eliberarea tensiunilor (cand nu mai este utila negocierea): “Vrei sa faci ca un ninja sau sa lovesti in palmele mele?”


- [ ] Rezolvarea problemei: “Propun sa gasim impreuna zece lucruri de facut in locul mersului la circ. Apoi sa alegem una.”




- [ ] Recapitulare: Mai tarziu, seara, ii amintesc copilului ce s-a intamplat. “Cand ti-am spus ca nu putem merge la circ, ai simtit ca te infurii din ce in ce mai mult. Furia iti spunea cat de mult iti doreai sa mergi si cat de frustrat/a erai ca nu se putea. Era mare! Mi-ai spus.

Erai incruntat/a si simteai furnicaturi in brate si in picioare. Ai spus ca frustrarea ta ajunge la 8. Apoi ai dat cu palmele in palmele mele si ai alergat de doua ori pana in spatele gradinii. Apoi ne-am gandit impreuna la ceva de facut in loc sa mergem la circ, pentru ca ne doream sa facem ceva distractiv. Am gasit zece solutii si tu ai ales una. Asa ca am ( amintit activitatea aleasa). Acum cum te simti? Cum ti s-a parut?”


- [ ] Uneori in viata nu putem face ceea ce ne-am propus sau ceea ce ne dorim. Suntem frustrati si ne simtim furiosi. Alteori furia ne ajuta sa le cerem celorlalti sa ne respecte nevoile. Dar in privinta circului nu putem schimba nimic, era o furie pornita din frustrare.

Furia ne poate ajuta sa ne dam seama de ce e important pentru noi si sa gasim altceva. Ne putem elibera de tensiuni si gasi solutii. Si exact asa am facut.




11 afișări0 comentarii

Comentários


bottom of page